Skønlitterære bøger 


Jeg skriver, fordi jeg ikke kan lade være. Og fordi jeg elsker at opdage historier, der vokser frem uden man ved hvorfra.

ANMELDELSER - AKIO

POLITIKEN ❤ ❤ ❤ ❤

Kan man elske en stemme? Kan man foretrække et omsorgsfuldt ’væsen’, der bor inde i telefonen, og som hedder Akio? Er kunstig intelligens (= AI) midlet mod ensomhed? Er verden helt forrykt? Akio er en bog, som luller sin læser ind i kulturmøde og fjernøstlig ensomhed, indtil bordet pludselig fanger og viser den skinbarlige fremtid med digitale dådyrøjne og alternativ aen på kinden. Det er uhyggeligt. Og det bliver det ved med at være.

Læs hele anmeldelsen

FOLKESKOLEN.DK

Nu er Anne Mia Steno aktuel igen med ungdomsbogen Akio, som emmer af samme antropologiske indsigt i en anden kultur, her den japanske, og som derfor giver samme mulighed for et dobbeltblik som hendes første bog. Vi kan forundres over det, der er naturligt for en ung japaner, og vi kan spejle os i hovedpersonens danske reaktionsmønstre. Og måske kan vi lære noget af hinanden? Læseren får foræret det dobbeltblik, som er halvdannelsens værste fjende

Læs hele anmeldelsen

BOGBOTTEN

Akio udspiller sig i dette rum mellem traditionel, japansk kultur og moderne, global, højteknologisk kommunikation – tilsat kunstig intelligens. Anne Mia Stenos baggrund som antropolog fornægter sig – ligesom i Imellem grænser – ikke i Akio. Romanen giver både læseren viden og en fed læseoplevelse, og bogen anbefales derfor både til frilæsning i skolen og til samtaler om det at være ung i en globaliseret verden.

Læs hele anmeldelsen

PODCASTEN FRISKE FAUSTNUMRE 

En fin og spændende science fiktion roman med gode og troværdige karakter og et overraskende plot med et tvist af romantik

Lyt til hele anmeldelsen her

DET BEDSTE OG DET VÆRSTE FRA BØGERNES VERDEN 

Her fortælles om pigen Anne på 15 år, der bor med sin far i Japan. Hun er interesseret i landet og kulturen, men bliver mere og mere besat af stemmen fra Akio i hendes telefon. Den kommer fra programmet omnius. Vi er i AI-land (= kunstig intelligens), og Akio er varmere, blødere og mere forstående end rigtige levende mennesker. Det er uhyggeligt. Det er sandt. Og det er her allerede.

Læs hele anmeldelsen 

DET FOR BØRN

Anna er ensom og savner det velkendte og sine veninder. Men Anna får en app – Akio. Akio kan oversætte for hende og kommunikerer med hende. Og så har den en rar drengestemme. Og som den bedste kunstige intelligens begynder Akio at lære Anna bedre og bedre at kende. Den overvåger hende og lærer hurtigt mere om Anna og om hvad hun vil, før hun selv ved det. Akio bliver med andre ord den perfekte kæreste – hvis man altså lige glemmer at Akio ikke er et menneske men en robot. Og det gør Anna. Glemmer det altså (...) forholdet mellem Anna og Akio både dybt fascinerende og sindssygt creepy.  Læs hele anmeldelsen her

ANMELDELSER - IMELLEM GRÆNSER

POLITIKEN ❤ ❤ ❤ ❤

IMELLEM GRÆNSER er selv grænseløs. Den er ikke skrevet for sjov, selv om den ER sjov og fyldt med præcise observationer af den danske adfærd. Den er heller ikke ude i klynkeri, selv om man får stor ømhed for Daya og hendes tvillingebror, som døde ved fødslen. Bogen er skrevet med åbent sind og smut i øjnene.

Læs hele anmeldelsen

BOGBOTTEN

I romanen sættes der fokus på de kulturforskelle, der er mellem Danmark og Indien, men i lige så høj grad på kulturforskellene mellem land og by, høj og lav og øst og vest i Danmark. Romanen er velfortalt, morsom, informativ og giver anledning til, at læseren kan reflektere over dem og os. Samtidig er “Imellem grænser” en spændende fortælling om Dayas udvikling fra landsbypige til globaliseret antropolog i konstant pendlen mellem det kendte og det ukendte.

Læs hele anmeldelsen

FOLKESKOLEN.DK

Efter at forskere fra Vesten i årtier har haft noget nær monopol på at udforske klodens “indfødte”, vendes rollerne om, og Danmark bliver endevendt af en indisk antropolog i ny roman… Og hvad kan “Imellem grænser” så bruges til? Først og fremmest kan bogen læses som en god historie, og desuden kan den bruges i et samarbejde mellem fagene dansk, historie og samfundsfag i den øverste ende af folkeskolen, hvis man vil arbejde med danskhed og andre nationaliteter. Daya vil være både interessant og rørende at stifte bekendtskab med.

Læs hele anmeldelsen