Jeg skriver, fordi jeg ikke kan lade være. Og fordi jeg elsker at opdage historier, der vokser frem uden man ved hvorfra.
Ungdomsroman
Imellem grænser handler om Daya som altid har følt, at noget var forkert. Omstændighederne. Hende selv. Hele verden. De har altid været der. Tankerne. Som et virvar af plastiske og bevægelige tunneller og ormehuller af tvivl. Nogle gange svage og grå, nærmest usynlige. Andre gange puster de sig op og vibrerer insisterende. ”Hvorfor sagde du det? Hvem tror du egentlig, du er?
Ungdomsroman
Akio handler om den 15-årige Anna der er flyttet fra Danmark til Japan for at dyrke den japanske kampsport kendo og for at bo sammen med sin far og hans nye kone. Men alting er meget anderledes, end hun havde forestillet sig. Hun føler sig forkert, fremmed og underlig. Og alene. Sproget især virker helt umuligt, men da Anna får en særlig app, der kan samtale og oversætte for hende, ændrer alting sig, og en farefuld kærlighedshistorie tager sin begyndelse.
Novelle i novellesamlingen "Forvandling"
I dag er det 121 dage siden, jeg har været henne i skolen. Masato siger, man overskrider en grænse ved 180 dage, som aldrig forsvinder. Han siger, at det er som en kløft, der mærker ens adgang til verden. Eller jeg tror, at det var det, han mente, han er nogle gange svær at forstå. Han er hikikomori, en japansk eneboer, der ikke har været uden for sit værelse i 564 dage. Han bor på den anden side af jorden, men han er den eneste, der forstår, hvordan jeg har det.
Kan man elske en stemme? Kan man foretrække et omsorgsfuldt ’væsen’, der bor inde i telefonen, og som hedder Akio? Er kunstig intelligens (= AI) midlet mod ensomhed? Er verden helt forrykt? Akio er en bog, som luller sin læser ind i kulturmøde og fjernøstlig ensomhed, indtil bordet pludselig fanger og viser den skinbarlige fremtid med digitale dådyrøjne og alternativ aen på kinden. Det er uhyggeligt. Og det bliver det ved med at være.
Nu er Anne Mia Steno aktuel igen med ungdomsbogen Akio, som emmer af samme antropologiske indsigt i en anden kultur, her den japanske, og som derfor giver samme mulighed for et dobbeltblik som hendes første bog. Vi kan forundres over det, der er naturligt for en ung japaner, og vi kan spejle os i hovedpersonens danske reaktionsmønstre. Og måske kan vi lære noget af hinanden? Læseren får foræret det dobbeltblik, som er halvdannelsens værste fjende
Akio udspiller sig i dette rum mellem traditionel, japansk kultur og moderne, global, højteknologisk kommunikation – tilsat kunstig intelligens. Anne Mia Stenos baggrund som antropolog fornægter sig – ligesom i Imellem grænser – ikke i Akio. Romanen giver både læseren viden og en fed læseoplevelse, og bogen anbefales derfor både til frilæsning i skolen og til samtaler om det at være ung i en globaliseret verden.
Litteraturanmelder Steffen Larsen har i værket "Bogen er løs!" lavet en læseinspirationsliste over bøger, han synes det er legitimt at pjække fra skolen for at læse. Bøger der på den ene eller anden måde har tændt ham. Bøger der kaster en redningskrans til tiden. Og han har fremhævet Akio som en af dem
En fin og spændende science fiktion roman med gode og troværdige karakter og et overraskende plot med et tvist af romantik
Her fortælles om pigen Anne på 15 år, der bor med sin far i Japan. Hun er interesseret i landet og kulturen, men bliver mere og mere besat af stemmen fra Akio i hendes telefon. Den kommer fra programmet omnius. Vi er i AI-land (= kunstig intelligens), og Akio er varmere, blødere og mere forstående end rigtige levende mennesker. Det er uhyggeligt. Det er sandt. Og det er her allerede.
Anna er ensom og savner det velkendte og sine veninder. Men Anna får en app – Akio. Akio kan oversætte for hende og kommunikerer med hende. Og så har den en rar drengestemme. Og som den bedste kunstige intelligens begynder Akio at lære Anna bedre og bedre at kende. Den overvåger hende og lærer hurtigt mere om Anna og om hvad hun vil, før hun selv ved det. Akio bliver med andre ord den perfekte kæreste – hvis man altså lige glemmer at Akio ikke er et menneske men en robot. Og det gør Anna. Glemmer det altså (...) forholdet mellem Anna og Akio både dybt fascinerende og sindssygt creepy. Læs hele anmeldelsen her
IMELLEM GRÆNSER er selv grænseløs. Den er ikke skrevet for sjov, selv om den ER sjov og fyldt med præcise observationer af den danske adfærd. Den er heller ikke ude i klynkeri, selv om man får stor ømhed for Daya og hendes tvillingebror, som døde ved fødslen. Bogen er skrevet med åbent sind og smut i øjnene.
I romanen sættes der fokus på de kulturforskelle, der er mellem Danmark og Indien, men i lige så høj grad på kulturforskellene mellem land og by, høj og lav og øst og vest i Danmark. Romanen er velfortalt, morsom, informativ og giver anledning til, at læseren kan reflektere over dem og os. Samtidig er “Imellem grænser” en spændende fortælling om Dayas udvikling fra landsbypige til globaliseret antropolog i konstant pendlen mellem det kendte og det ukendte.
Efter at forskere fra Vesten i årtier har haft noget nær monopol på at udforske klodens “indfødte”, vendes rollerne om, og Danmark bliver endevendt af en indisk antropolog i ny roman… Og hvad kan “Imellem grænser” så bruges til? Først og fremmest kan bogen læses som en god historie, og desuden kan den bruges i et samarbejde mellem fagene dansk, historie og samfundsfag i den øverste ende af folkeskolen, hvis man vil arbejde med danskhed og andre nationaliteter. Daya vil være både interessant og rørende at stifte bekendtskab med.
Novellesamlingen i Årgang 2024 er skrevet af talentfulde afgangselever fra Manuskriptskolen for Børnefiktion. (...) Det korte format har virket disciplinerende, og mange titler og anslag er utroligt æggende (...) det gælder Anne Mia Stenos mystificerende »Hikikomori«, hvor første sætning lyder: »I dag er det 121 dage siden, jeg har været henne i skolen.«
Overraskelseselementet i flere af novellerne er stort (...) har du nogensinde tænkt over at koble begrebet Hikikomori op på social angst? Der er virkelig tale om fornyelse af genren og de litterære virkemidler.
Hikikomori af Anne Mia Steno handler om en pige, der ikke har været i skole i 121 dage. Hun skriver og taler med Masati, en hikikomori, en eneboer fra Kyoto i Japan. Han prøver at hjælpe hende tilbage til skolen og verden, så hun kan vise verden til ham.